TAKİP EDİLEN PROJELER

2023 YILINDA TAKİP EDİLECEK PROJELER

Uygulama Kategorisi Projeleri:

Desi Kimya ve Maden Sanayi A.Ş.- Biyolojik Kökenli Kimyasallar Kullanılarak Korozyon Önleyici Ambalajların Üretilmesi

Proje ile amacı doğal kaynaklarla elde edilen iş sağlığı ve çevre açısından tamamen zararsız, yüksek verimli ve korozyon koruyuculuğu yüksek ambalaj malzemesi elde etmek hedefleniyor.

Borusan Lojistik- Gri Sektörün Yeşil Oyuncusu

Enerji verimli ekipman ve altyapıların tercih edilmesi, LED Dönüşümleri, güneş enerjisi sistemleri, ısı geri kazanımlı havalandırma ve yalıtım sistemleri, tek kullanımlık yerine yeniden kullanım modellerine geçmek gibi uygulamalar ile karbon salınımının ve enerji tüketiminin azaltılması, plastiksizleşme üzerine iş süreçlerini daha sürdürülebilir bir hale getirmek hedefleniyor.

Uygulama Kategorisi Teşvik Ödülü:

ISS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş.- Tekstil Atıklarının Geri Kazanımı

Proje ile tüm grup şirket projelerinden kıyafet değişimleri sonucu toplanan tekstil atıklarını geri dönüşüm firmasına düzenli periyotlarla teslim ederek yıllık 80 ton tekstil atığının geri kazanımının sağlanması ve 6,6 ton CO2 salınımının engellenmesi hedefleniyor.

AGT Hızlı Kurye Hizmetleri A.Ş. / Deppos Dolap İşletme- Yeşil Dolaplar

Proje ile tüm Türkiye'deki evsel atıkların hanede ayrıştırılarak, ayrıştırma tesisine kadar dolaplar üzerinden kategori (örn: metal, plastik, cam, tekstil, kağıt v.b.) bazlı toplanması hedefleniyor.

Fikir Kategorisi Projeleri:

Temiziş Ofset & Dijital- Çevreci Baskı Sistemleri Projesi

Projede eco-Label hammadde kullanımı projesi devamı niteliğinde konvansiyonel baskı tekniklerinde kullanılan kimyasal madde kullanımının azaltılması, metal kalıp kullanımının azaltılması, baskı kalıbı pozlama süreçlerindeki su kullanımının azaltılması, enerjinin daha az tüketilmesinden dolayı karbon ayak izinin azaltılması hedefleniyor.

Workroom Reklam Organizasyon- Fılamel Projesi

Projede reklam sektöründe ve mağazacılıkta kullanılan malzemelerin doğaya olan zararını en aza indirgemek için geri dönüştürülebilen atıklar kullanılarak filamentler elde etmek ve bu flamentleri 3D yazıcı ile tanıtım ve reklam sektörü için tasarlanmış tanıtım araçlarının imalatında kullanılması hedefleniyor.

 

Fikir Kategorisi Teşvik Ödülü:

Parıltım Endüstriyel Toplu Yemek Hiz. San. ve Tic. A.Ş- Dijitalleşme ile Kağıt İsrafının Önüne Geçilmesi

Projede günlük yaşamda konfor alanı yaratan ancak çevreye büyük tahribatlar bırakan ürünlerin daha sürdürülebilir alternatiflerini ortaya koyacak bir liste oluşturularak, bu alternatiflerin kullanımını görsel olarak ilgililere aktarmak hedefleniyor.

Deniztemiz Derneği/ TURMEPA- BenZERi Var!

Proje ile kağıt üzerinde tutulan kayıtların dijital ortamda tutularak kağıt kullanımının azaltılması, ERP programı üzerinden çalışılarak reçeteler üzerinden üretim planlaması yapılması, üretimin daha etkin kontrol edilmesi ve stok durumlarının dijital olarak takip edilmesi planlanıyor.

2022 YILINDA TAKİP EDİLECEK PROJELER

Uygulama Kategorisi Projeleri:

Ekol Lojistik- Lotus Lojistik Merkezi GES Projesi

Avrupa'nın en büyük lojistik tedarik merkezi konumundaki Lotus Lojistik tesisinin enerji ihtiyacının %60-65'ini karşılama hedefiyle güneş paneli kurulumları başlatıldı. Proje ile birlikte sera gazı emisyonlarının azaltılması ve temiz enerji üretiminin desteklenmesi hedefleniyor.

Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş.- Sürdürülebilir Gıda Güvenliği için Tekfen Tarım Ekmeklik Buğday Islahı Projesi

Proje ile iklim krizi, kuraklık gibi ekolojik sorunlar karşısında tarım faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için farklı ve olumsuz ekolojik koşullara dayanıklı, küresel iklim değişikliğinden minimum düzeyde etkilenen, yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı ekmeklik buğday çeşitlerini biyoteknolojik yöntemlerle geliştirmek hedefleniyor.

Uygulama Kategorisi Teşvik Ödülü:

Defacto Perakende Tic. A.Ş.- Kumaştan Hayaller Projesi

Proje kapsamında, DeFacto fabrikalarından çıkan üretim fazlası kumaş atıkları değerlendirilmek üzere meslek liselerine gönderilerek üretime kazandırılıyor. Bu sayede atık kumaşların toplumun faydasına olacak şekilde işlevlendirlmesi hedefleniyor.

Fikir Kategorisi Projeleri:

Mindshare- MyCarbon Projesi

Projede, çalışanlarının tüketim verilerini girerek aylık karbon ayak izini hesaplayabileceği bir mobil uygulama geliştirilmesi planlanmaktadır. Geliştirilecek uygulama üzerinden, çalışanlara aylık periyodlarla karbon ayak izi azaltmaya yönelik hedefler belirlenmesi ve bu sayede Mindshare çalışanlarının karbon ayak izinin azaltılması hedefleniyor.

Trumar Ayakkabı İmalat San. ve Tic. A.Ş.- Geri Dönüştürülmüş Kumaştan İş Güvenlik Ayakkabı Üretimi Projesi

Proje ile iş güvenliği ayakkabı üretiminde geri dönüştürülmüş kumaşlar kullanarak atık miktarının üretim aşamasında azaltılmasını hedefleniyor.

 

Fikir Kategorisi Teşvik Ödülü:

Ebebek- Baby Me Sıvı Deterjan Dolum Projesi

Proje ile 'Baby Me Sıvı Deterjan' ambalajlarını daha verimli kullanabilmek ve atık oluşumunu azaltmak hedefiyle ambalajın birden fazla kez kullanılması amaçlanıyor. Müşterilerin baby me sıvı deterjanını Ebebek mağazalarında konumlandırılacak sıvı deterjan dolum makinelerinden eski ambalajına doldurması bu sayede plastik kullanımının minimum düzeye indirilmesi hedefleniyor.

 
 

2021 “TEMİZ SU, TEMİZ DENİZ YILI” PROJELERİ

Doğal su kaynaklarının korunması, denizlerdeki kirliliğin önüne geçilmesi kapsamındaki projelerin yayılımını desteklemek amacıyla bu yılı “Temiz su, temiz deniz yılı” olarak belirledik ve projeleri ayrı bir başlıkta değerlendirdik.

 

  • ISS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş. - Perlatör Kullanımı Projesi
  • Desi Kimya Maden İnş. Turizm San. TİC. A.Ş. - Üretimde Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi
  • Iss Hazır Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş. - Sensörlü Musluk Başlığı Projesi
  • DGR Grup Yönetim Hizmetleri Tic. A.Ş. - Senin Elinde Projesi
 

2021 YILINDA TAKİP EDİLECEK PROJELER

Uygulama Kategorisi Projeleri:

Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş. - Yeni Teknolojilerle İnovatif Tarımsal Üretim Projesi

Projede; yeni teknolojilerin tarım alanına entegre edilmesi ve akıllı tarım çözümleri geliştirilmesi planlandı. Verilerin toplanması, ürün gelişiminin gözlemlenmesi, sorunların hızlı tespit edilmesi, tarlaların kolaylıkla kontrol edilmesi, izlenebilirlik, gıda güvenilirliği, zaman, su ve iş gücü tasarrufu sağlanması hedeflendi. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yeni teknolojilerin üretim süreçlerine entegrasyonu ile elde edilen verilerin analizlerinin yapılması, veriye dayalı karar mekanizmalarının oluşturulması, verimliliği artıracak algoritmaların oluşturulması ve yeni çözümler geliştirilmesi konularında tarımda sürdürülebilir inovatif üretim süreçleri ve iş modelleri oluşturulması için kaynak sağlandı.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri VitrA - Heat Pipe Isı Değiştirici Tasarımı ile Seramik Fırınlarından Atık Enerjinin Geri Kazanımı

Şirket üretim tesisinde kullanılan seramik pişirim fırını yanma bacalarından atılan enerjinin kazanılması; geri kazanılan enerjinin kazan dairesinde kullanılarak, enerji tasarrufu sağlanması gerçekleştirildi. Kazanılan enerjinin ısınma ve sıcak su ihtiyacı için kullanılması, bu sayede enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Uygulama Kategorisi Teşvik Ödülü:

Akplas Plastik Kalıp San. ve Tic. A.Ş. - Doğal Kaynakların Değerlendirilmesi

Şirket tesis çatısından toplanan yağmur sularının depolarda biriktirilmesi, arıtma prosesisinden geçirilmesi sonrası üretim prosesinde, günlük kullanımda, yangın söndürme sisteminde kullanımının sağlanması için çalışmalar yürütüldü. Ayrıca, elektrik tüketiminin azaltılması ve güneş ışığının etkin olarak kullanımı için ışığa göre otomatik ayarlanır LED lambalar ile enerji tasarrufu sağlanması planlanıyor.

Fikir Kategorisi Projeleri:

ISS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş - Enerji İzleme ve Yönetim Projesi

Proje kapsamında; şirketin müşterilerine sunacağı enerji yönetim takip sistemleri hizmeti sayesinde enerji tasarrufu, tüketimin izlenebilirliği ve alternatif kaynakların değerlendirilmesi konusunda verimlilik sağlanması amaçlanıyor. Şirket tesislerinde bulunan ana enerji tüketim noktalarının izlenmesi ve potansiyel enerji verimliliği ve tasarruf sağlayacak noktaların belirlenmesi ana hedefler arasında bulunuyor. Hem endüstriyel hem ticari binalarda anlık enerji kayıplarını ortadan kaldırmayı hedefleyen proje, aynı zamanda da enerji yönetim başlığı altında fatura yönetimi, birim zamanda enerji tüketim kontrolü, alert yönetimi gibi ihtiyaçlara da karşılık veriyor.

Ankyra Reklam Tan. Hiz. Tic. Ltd. Şti. - Neşeli Kilimler ve Çantalar

Projede; başta endüstriyel reklam sektöründe olmak üzere, baskılı kumaş türlerinin doğaya verdiği zararı azaltarak günümüzde atık olarak değerlendirilen dijital baskılı kumaşların geri dönüşümü amaçlandı. Reklam sektöründe ve dışında yer alan yerel yönetimler ile kamu kurum ve kuruluşlarının atık baskılı branda ve kumaşlarının projeye dahil edilmesi ve bu atıkların toplu bir dönüşümünün sağlanması planlanıyor. Aynı zamanda kadınların iş hayatında çok daha aktif bir şekilde rol alması için kadın istihdamı sağlanarak bu atık kumaşların kilim ve çantaya dönüştürülmesi hedefleniyor.

 

Fikir Kategorisi Teşvik Ödülü:

Yemekhane Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Hanelerden Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi

Proje kapsamında; şirketin hizmet verdiği tüm tesislerdeki müşterilerinin ve çalışanlarının evlerinde kullanım sonrası oluşan bitkisel yağların toplanması hedefleniyor. Toplanan bu yağların geri dönüşümüyle biodizel üretiminin sağlanması ve elde edilen maddi kaynak ile çevre koruma faaliyetlerine destek olunması amaçlanıyor. Şirket bu proje ile, çalışanların evlerinde tükettikleri yağları lavabolara dökmelerini engelleyerek toplum bilincinin oluşturulması, yeni nesillere daha sağlıklı, yaşanılabilir bir dünyanın miras olarak bırakılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurguluyor.

Parıltım Endüstriyel Toplu Yemek Hiz. San. ve Tic. A.Ş. - Dökme, Dönüştür

Projede; kullanılmış bitkisel yağların dönüştürülebilir bir atık olduğunun bilincinin oluşturulması amaçlandı. Şirketin yemekhane hizmeti verdiği iş yerlerinde kolaylıkla ulaşılabilecek atık yağ toplama istasyonlarının kurularak, toplanan atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ve elde edilen gelirin çevresel konulara odaklanan bir sivil toplum örgütüne bağışlanması hedefleniyor.

 
 

2020 GÜNEŞ YILI PROJELERİ

Güneş enerjisinin kullanımını destekleyen güneş enerjisi projelerinin yayılımını desteklemek amacıyla bu yılı “Güneş Gücü Yılı” olarak belirledik ve projeleri ayrı bir başlıkta değerlendirdik.

 

  • Mars Lojistik - Mars Lojistik Güneş Enerji Santrali Projesi
  • Beyçelik Gestamp Otomotiv Sanayi A.Ş. - Güneş Panelleri ile Enerji İhtiyacının Karşılanması
  • Desi Kimya A.Ş - Güneş Panelleri Kullanılarak Fabrika Genelinde Enerji Tüketimin Azalması
  • Kafa Radyo - Güneş Paneli
 

2020 YILINDA TAKİP EDİLEN PROJELER

Uygulama Kategorisi Projeleri:

Mars Logistics-Duisburg Tren Projesi

Projede, Türkiye ve Kuzey Avrupa arasında kesintisiz tren hattının kurulması ve çevreci taşımacılık sayesinde karbon salınımın azaltılması hedeflendi. Proje sayesinde örnek olacak taşıma modelleri geliştirilerek sektörde öncülük edip çevreci taşımanın geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlandı. Proje kapsamında 5200’ün üzerinde konteynır taşıması yapıldı ve karayolu taşımacılığına göre yüzde 69 daha az karbon salınımı gerçekleşti. Bu sayede yaklaşık 500 bin ağacın absorbe edeceği karbon miktarı yeşil taşımacılık seçilerek geri kazanıldı.

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu / Eczacıbaşı Profesyonel - Selpak Professional Geri Dönüşümlü Seri

Standart ürün üretiminde %100 selülozdan oluşan kâğıt ürünleri, Selpak Professional Geri Dönüşümlü Seri’de %80 oranında geri dönüştürülmüş kağıt ile üretiliyor. Bu sayede ürünlerde selüloz kullanımı azaltılarak tüketilen ağaç miktarı azaltılırken, aynı zamanda daha az enerji ve su kullanımı sağlanıyor. Standart ürünü tercih edenlere de geri dönüşümlü serinin çevre dostu olduğu bilgisi paylaşılarak sorumlu tüketim ve üretim yaklaşımının benimsenmesi hedefleniyor.

Uygulama Kategorisi Teşvik Ödülü:

ISS Hazır Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş - Ekmek Kutusu

Proje kapsamında okul ve şirket yemekhanelerinde ekmek kutuları oluşturularak, atık ekmeklerin bu kutulara atılması sağlandı. Atık ekmek miktarının fazlalığı ile farkındalık oluşunca zaman içinde ekmek kutularındaki israf edilen ekmek miktarı azaldı.

Fikir Kategorisi Projeleri:

Sinema Televizyon Yayıncılık ve Prodüksiyon A.Ş. - ÇEVRE101

Proje kapsamında; sorumlu tüketim ve üretim bilincini artırmaya yönelik hazırlanacak 101 farklı başlık altında kısa TV spotlar hazırlanarak SinemaTV kanallarında yayınlanacaktır. Bu spotlar aynı zamanda proje için özel olarak açılan ve SinemaTV’ye ait sosyal medya hesaplarında paylaşılacak ve bu konuda bir internet sitesi oluşturulacaktır.

Kıvanç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Çalıştıkça Siliniyoruz

Projenin amacı, mevcut fosil yakıt teknolojilerindeki karbon salınımlarını düşüren Klevostar yalıtım sistemini uygulayarak karbon salınımının her yıl ne kadar azaltılabileceğini gösteren bir hesaplama/raporlama yapmak ve özellikle endüstriyel yalıtımın faydalarını gözlemlemektir. Klevostar Sistemi'nin uygulandığı her işletmede gerekli ısı hesaplamaları uygun yazılımlarla yapılıyor ve ısı kaybındaki azalma, yakıt tüketimindeki azalma, yakıt tüketiminin azalmasından kaynaklı tasarruf tutarı, karbon salınımındaki azalma çeyrek, yarı yıl ve yılsonu dönemlerinde raporlanıyor.

Fikir Kategorisi Teşvik Ödülü:

Digiturk - Plastik Pet Şişeler

Herkesin kendi bardağını, şişesini kullanması plastik ince zarla kaplanmış, kâğıt görünümlü bardakları ve pet şişe suları kullanmasından çok daha sağlıklı. Çevreyi ve kaynaklarımızı korumak için pet şişe sulara ve pet bardaklara kolay erişim olmamalı. Kâğıt görünümlü içi plastik ya da sağlık düşmanı bardak kullanımı ve pet şişe su kullanımını durdurmak için pet şişe su ve pet bardak satın alma raporunun şirket içinde paylaşılması planlandı. Bebek biberonunun yapıldığı malzemeden bardak ya da şişe üretimi yapılması amaçlandı. Digiturk’te kişi başına düşen pet bardak ve pet şişe su kullanımının oranı, kişi başına çıkan oranları Türkiye’deki çalışan sayısıyla çarpılıp ulusal düzeyde farkındalık oluşturulması hedeflendi.

 

 

 

 

Duyurular Hayalimiz Benzer’de 2023 yılında takip edilecek fikir ve uygulama projeleri belirlendi!

Geleceğimiz için sorumluluk alan tüm şirketleri tebrik ederiz.

Şimdi sıra bir yıllık takip sürecinde...

Takip edilecek tüm projelerin başarılı bir gelişim yılı geçirmesi ve yeni projelere ilham olması dileğiyle…

Zer Hakkında 2003 yılında kurulan Zer, satın alma ve tedarik zinciri yönetiminde geniş tedarikçi ağı ve sektör uzmanlığı ile günümüzde kurumların karşılaştığı karmaşık ve çok katmanlı zorlukların ele alınmasına yardımcı olacak entegre bir çözüm ekosistemi sunuyor. Detaylı bilgi için tıklayın.